Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Καμπανάκι» Θωμαΐδη για τον κορονοϊό στην Αττική: Τα μοντέλα δείχνουν πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματα

«Καμπανάκι» Θωμαΐδη για τον κορονοϊό στην Αττική: Τα μοντέλα δείχνουν πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματαΤην εκτίμηση ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης.

Μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μεταλλάξεων, ενώ εξήγησε ότι παρόλο που είναι δύσκολο να πει κανείς πόσα θα είναι τα κρούσματα τις 10 επόμενες ημέρες, «αν κρίνουμε από τον ρυθμό που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Είναι μια απότομη αύξηση που δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%» τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σημείωσε ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, τόσο ασυμπτωτικών όσο και συμπτωτικών φορέων, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη, επομένως δεν έχει ακρίβεια η εκτίμηση, απλά είναι μια ένδειξη».

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, ίσως και 60%. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα σε 10 ημέρες, αν κρίνουμε από τον ρυθμό που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

Πιθανόν να βρεθούν και νέες μεταλλάξεις

Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, σημείωσε ότι «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και υποθέτουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση θα βρούμε τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Είναι πιθανό να βρεθούν νέες μεταλλάξεις διότι οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η αυστηριοποίηση του περιορισμού της μετακίνησης και η αύξηση της τηλεργασίας είναι μέτρα τα οποία θα περιορίσουν τη διάδοση του κορονοϊού, κατέληξε ο καθηγητής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πάνω από 4 εκατ. views για το μικρό πάντα που δεν λέει να αφήσει το πόδι του φροντιστή του

Η παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς πέρασε αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την αξιολάτρευτη Φου Μπάο, το μικρό πάντα σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Κορέας , το οποίο δεν λέει να αφήσει το πόδι του φροντιστή και γίνεται viral στο YouTube με πάνω από 4 εκατ. views. Στο βίντεο αυτό, διάρκειας δύο λεπτών, ο φροντιστής ζυγίζει την μικρή Φου Μπάο τοποθετώντας την πάνω σε μια ζυγαριά και στη συνέχεια την αφήνει στο έδαφος, στον ζωολογικό κήπο Έβερλαντ, κοντά στην Σεούλ. Όμως η μόλις έξι μηνών μικρούλα, το όνομα της οποίας σημαίνει «θησαυρός που φέρνει ευτυχία», όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δεν φαίνεται να θέλει να τον αποχωριστεί. Η Φου Μπάο τυλίγει τα μπροστινά της πόδια γύρω από το πόδι του επιστάτη και σέρνεται από πίσω του όσο εκείνος προσπαθεί να απελευθερώσει το πόδι του. Η Φου Μπάο γεννήθηκε τον περασμένο χρόνο και είναι το πρώτο γιγαντιαίο πάντα που γεννιέται στη Νότια Κορέα. Οι γονείς της-Άι Μπάο και Λε Μπάο-προσφέρθηκαν στη χώρα το 2016 από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο τ...